Valutabeleid met EUR/USD op 1,00

De zogenaamde koopkrachtpariteit voor EUR/USD ligt ergens rond de 1,15-1,20. Dit betekent dat de huidige koers van ca 1,00 zeer gunstig is voor dollarverkopers en zeer ongunstig voor dollarkopers. Hoe kunnen beide groepen het beste met deze situatie omgaan?

Allereerst kort de vooruitzichten voor EUR/USD

Dat de EUR/USD koers nu zo laag staat, komt onder andere door de relatieve zwakte van de euro. Markten hebben ingeprijsd dat een nieuwe coronagolf en gastekorten vanaf de herfst voor een recessie in Europa kunnen gaan zorgen, de VS hebben hier als netto exporteur van energie minder last van. Daarbij groeit de Amerikaanse economie op dit moment harder dan de Europese, waardoor de Fed de rente meer zal moeten verhogen dan de ECB om de inflatie weer in het gareel te krijgen. Dit leidt tot meer vraag naar dollars en daarmee een dalende EUR/USD koers (=sterkere USD).

Als we verder vooruit kijken kunnen de (aangekondigde) renteverhogingen door de Fed bijvoorbeeld ook een recessie in de VS veroorzaken, dit zal zeer waarschijnlijk een stijging van de EUR/USD tot gevolg hebben en vervolgens de 'trend' in het valutapaar doen draaien.

Exporteurs

Als u exporteert en US-dollars verkoopt, lijkt het verstandig om bij de huidige koersniveaus al een deel van de dollars te verkopen die u de komende maanden tot kwartalen verwacht te ontvangen. Het liefst met bijvoorbeeld een afdekstrategie waarbij u voor een relatief geringe premie afgedekt bent tegen een stijging van de EUR/USD koers (=zwakkere USD) en nog altijd voor een deel mee kan profiteren van een verdere daling van de koers. Uiteraard wilt u dit natuurlijk het liefst doen op een zo laag mogelijke koers en is het dus van belang om goed de korte termijn bewegingen te monitoren.

Importeurs

Importeert u en koopt u US-dollars, dan zijn dit zeer waarschijnlijk moeilijke(re) tijden. Vanuit concurrentieoverwegingen kan de hoge dollarkoers vaak niet of slechts voor een klein gedeelte doorberekend worden aan uw (eind)klanten. Als u het risico op deze forse koersdaling niet afgedekt heeft, is er op dit moment niet veel aan te doen. Belangrijkste is, om niet in paniek te raken en uit ‘angst’ voor een nog verdere daling van de EUR/USD koers, nu alles af te dekken op koersen die achteraf weleens het hoogtepunt van de dollar kunnen zijn geweest.

Wat kan ICC betekenen?

U kunt zich voorstellen dat het voor ons als onafhankelijk adviseur op rente- en valutagebied op dit moment drukke tijden zijn. Toch maken we graag tijd vrij om uw valutastrategie te bespreken en te kijken waar deze geoptimaliseerd – én meer toekomstproof gemaakt kan worden. Het is voor ons evident dat het valutabeleid dat veel bedrijven jarenlang hebben gevoerd (bij een praktisch zijwaarts bewegende EUR/USD koers) niet past bij de tijden die voor ons liggen, met zonder twijfel veel grotere uitslagen in de EUR/USD koers en de andere belangrijke valutaparen.

We zien ook dat banken u niet meer willen adviseren (execution only) en valutabrokers u niet mogen adviseren. Voor beiden geldt overigens dat ze hun inkomsten halen uit de valutatransacties die u bij hen uitvoert. Vaak zijn deze valutamarges (te) hoog en dus niet marktconform. Ook leidt dit model tot transactiegericht advies (nu handelen), wat regelmatig niet in uw belang is.

ICC werkt anders dan banken of valutabrokers. Voor een vaste periodieke vergoeding zijn wij uw valutaexpert op afstand. Wij managen uw risico’s pro-actief mee, alsof we er zelf verantwoordelijk voor zijn. Ons doel is dat u betere valutaresultaten behaalt en lagere transactiekosten betaalt. U kunt bij ons dus géén valutatransacties uitvoeren. U blijft dit doen bij uw eigen bank en/of valutabroker, maar door onze inspanning wel tegen lagere tarieven. 

Bespreek vrijblijvend uw valutarisico’s en werkwijze in een MS teams meeting met Auke Middel en start hier uw free trial op onze research rapporten.

Stel uw vraag aan

Auke Middel

Auke Middel

Senior Consultant

DIRECT BELLEN DOWNLOAD WHITEPAPER